Znie to zložitejšie ako to naozaj je. SOUS-VIDE varenie je jednoduché, moderné a efektívne. Prvýkrát sa začalo používať vo Francúzsku na prípravu foie gras. Je to proces, v ktorom utesníte jedlo vo vákuových sáčkoch a následne varíte vo vodnom kúpeli s regulovanou teplotou. Voda nikdy nepríde k varu. Sous-vide Stick používa ohrievanú kovovú špirálu na ohrev vody na jednotnú teplotu, ktorá nikdy nekolíše do vysokých ani nízkych extrémov. Rôzne druhy mäsa (bravčové, kuracie, ryby atď.) sa varia rôzne dlho. Táto technika zabezpečí, že nikdy nebudete mať nadmerne prevarené jedlo. Rôzna dĺžka varenia potravín závisí od ich druhu, no väčšinou ide o niekoľko hodín. SOUS-VIDE varenie bolo kedysi považované za privilégium, ktoré využívali iba reštaurácie, no v dnešne dobe už to tak nie je. Je čoraz viac využívané v domácnostiach. Hlavným dôvodom je, že príprava večere alebo obeda je oveľa kratšia a to sa hodí najmä ľuďom, ktorí sú pracovne vyťažení a nemajú čas na to, aby ho premrhali pri hrncoch v kuchyni. Rovnako je efektívne aj pre lenivých kuchárov. :) 

Aké základné pomôcky potrebujete k SOUS-VIDE vareniu? (samozrejme všetko potrebné nájdete na našom eshope www.lavakum.sk)

Sous-vide Stick zabezpečí reguláciu teploty vo vodnom kúpeli.

Vákuové sáčky potrebujete, aby ste mohli potraviny zavákuovať s pomocou vákuovačký a tým vám vydržia vždy čerstvé a prípravné na konzumáciu. Prehladnú tabulku trvanlivosti potravín vo vákuovom balení nájdete TU.

Sous-vide Bath je špeciálna nádoba pre varenie sous-vide.

Všetko nájdete v našom e-shope.

Pri obyčajnom varení sa môže stať, že jedlo vyberiete príliš skoro alebo neskoro a buď je prevarené alebo nedostatočne uvarené. Ale pri varení vo vodnom kúpeli sa vám takéto niečo nestane. Po celý čas varenia je vaše jedlo ponorené vo vodnom kúpeli s konštantnou teplotou, čo zabezpečí rovnomerné uvarenie jedla. Taktiež je výhoda, že nemusíte stále kontrolovať jedlo ako pri pečení napr. v rúre. Jedlo môžete vybrať z vodného kúpeľa ihneď po dovarení a následne skonzumovať alebo odložiť do chladničky či mraziaku. Nezabudájte, aj keď jedlo po dovarení vo vodnom kúpeli vyzerá, že je pripravené na servírovanie, treba ich znova okoreniť, osoliť a dopiecť na panvici alebo na grile.

VÝHODY SOUS-VIDE VARENIA

  • šetrí váš čas
  • zabezpečuje rovnomernú tepelnú úpravu
  • zachováva v jedle vitamíny a živiny
  • ničí baktérie a iné nežiadúce mikroorganizmy
  • zavákuované potraviny vydržia dlhšie čerstvé

So SOUS-VIDE varením máte zaručený výborný výsledok a oveľa väčší pôžitok z jedla.